Rok ikone na fotografijama Herba Rica

Foto: Herb Ritts

Kraljevi i kraljice rokenrola zvezde su izložbe fotografija Herba Rica u Umetničkom muzeju Krajsler u Norfolku, Virdžinija.

Među preko stotinu eksponata nalaze se portreti nekih od najvećih imena u istoriji muzike, uključujući Dejvida Bouvija, Madonu, Šer, Dženet Džekson, Tinu Tarner, Prinsa i Brusa Springstina.

 Ricove slike poznatih, rađene uglavnom u crno-beloj ili sepija tehnici i inspirisane antičkim skulpturama, doprinele su nastanku novog talasa holivudskog glamura s kraja osamdesetih i tokom devedesetih.
Njegov stil, inspirisan antičkim skulpturama, preplavljen je specifičnom prefinjenom svetlošću koja uokviruje snažne i glatke konture. Rođen i odrastao u Los Anđelesu, celog života je bio pod uticajem sunca južne Kalifornije, koje je bojilo njegovu viziju. Naročito je voleo „zlatni sat“ laskavu, toplu svetlost koja je tinjala neposredno pred zalazak sunca i posle svitanja.

– Ric je često autor upravo onih slika koje vam prve padnu na pamet kad pomislite na svoju omiljenu rok zvezdu – kaže Set Feman, kustos u muzeju.

Zamenica direktora muzeja Suzan Lejdi ima zanimljivo objašnjenje kako je Ric uspeo da nam svima omogući lični pristup legendama.

– On je imao dar da svoje modele učini istovremeno poput mitskih bogova i najboljih prijatelja – smatra Lejdijeva.

Ovaj Amerikanac jevrejskog porekla bio je jedan od prvih fotografa koji je postao i reditelj reklama i muzičkih spotova. Kreirao je neke od kultnih crno-belih spotova, poput „Cherish“ Madone, „Wicked Game“ Krisa Ajzaka (sa supermodelom Helenom Kristensen), „In The Closet“ Majkla Džeksona (s Naomi Kembel), „Love Will Never Do“ Dženet Džekson (s Antoniom Sabatom i Đajmonom Hansuom)…

Izložbu upotpunjuje i zbirka predmeta pozajmljenih iz Muzeja Dvorane slavnih rokenrola u Klivlendu: kombinezon u tigar dezenu Roda Stjuarta, šešir Eltona Džona i kožna jakna Brusa Springstina.

Kampanje za modne kuće

Osim što je snimao za ugledne časopise „Vog“, „Veniti fer“, „Intervju“ i „Rolingstoun“, Herb Ric je fotografisao i kampanje za modne kuće „Kelvin Klajn“, „Šanel“, „Dona Karan“, „Gap“, „Đorđo Armani“, „Levi’s“ i „Polo Ralf Loren“. Bio je HIV pozitivan i preminuo je od upale pluća 2002, u 51. godini.

blic.rs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s