Na današnji dan ubijen je John Lennon

Lennon

Osnivač kultne grupe The Beatles John Lennon ubijen je na današnji dan, prije 36 godina, ispred Dakote, elitne zgrade u kojoj je živio u New Yorku. Njegova supruga Yoko Ono, koja je bila prisutna u vrijeme ubistva, nije organizovala sahranu, umjesto toga je kremirala Lennonovo tijelo, a pepeo prosula po njujorškom Central Parku.

Pjevača i tekstopisca koji je širio poruke ljubavi i mira hladnokrvno je ubio mentalno poremećeni čovjek kada je Lennon imao samo 40 godina.

Sa četiri metka ispaljena u leđa ubio ga je fanatični obožavatelj Mark David Chapman, koji je osuđen za ubistvo na doživotnu zatvorsku kaznu, bez mogućnosti pomilovanja dok ne odsluži 20 godina kazne.

Do sada mu je odbijeno šest zahtjeva za pomilovanje, a Yoko Ono redovno piše Komitetu za oslobađanje da se plaši za sopstveni i život sina Seana ukoliko oslobode Chapmana.

Chapman je dvije decenije nakon ubistva koje je potreslo svijet priznao da je to uradio jer je želio da se osjeća kao neko poseban i da bude slavan. Chapman je često govorio da je zavist opasna i da je bio veoma ljubomoran na Lennona jer je ovaj imao sve, a on ništa.

Nekoliko godina nakon Lennonovog ubistva, u Central Parku u New Yorku izgrađen je spomenik Polje jagoda za muzičkog velikana i mirovnog aktivistu Lennona, koje je nazvano po pjesmi Beatlesa Strawberry Fields Forever.

Svake godine stotine obožavatelja lika i dijela Johna Lennona, koji je za života postao legenda, okupe se i odaju počast čovjeku koji je obilježio drugu polovinu 20. stoljeća.

U rodnom Liverpoolu su organizovani Dani sjećanja na Johna Lennona i bit će zvanično završeni danas. Inače, John Lennon ubijen je na datum rođenja Jima Morissona, kultnog pjevača grupe The Doors.

klix.ba

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s