Filozofski teatar predstavlja kultnu grupu Laibach, premijera filma “Dan oslobođenja”

U nedjelju, 5. ožujka u 20,00 sati u novome izdanju Filozofskog teatra u zagrebačkome Hrvatskome narodnom kazalištu, urednik i voditelj programa Srećko Horvat predstavit će nam dva nova, iznimno atraktivna gosta: Ivana Janija Novaka, člana i idejnoga začetnika najpoznatijega slovenskog benda Laibach te Mortena Traavika, norveškoga redatelja, aktivista i autora filma Dan oslobođenja, dokumentarca koji prikazuje Laibachov iznimno uspješan nastup u Sjevernoj Koreji.

Laibach u Sjevernoj Koreji – reći će poznati slovenski filozof Slavoj Žižek – mislim da je to bio najfascinantniji kulturološki, ideološki i politički događaj 21. stoljeća.

Dužnosnici Sjeverne Koreje ovako su opisali taj događaj:

Ovaj sastav smatra se neonacističkim jer koristi scenografiju i kostime koji podsjećaju na Hitlera. Oni se ismijavaju i izruguju onome što nazivaju diktaturama širom svijeta, a glazba im je užasna! Ako Laibach bude posjetio DNRK, izvest će neku provokaciju i naštetiti našem socijalističkom sustavu.

Ipak, Laibach je bio prvi glazbeni sastav u povijesti sa Zapada koji je posjetio Sjevernu Koreju. A sada dolazi u zagrebački HNK u kojem će se, u sklopu Filozofskog teatra, održati hrvatska premijera dokumentarnog mjuzikla Dan oslobođenja.

U posljednjih trideset pet godina od svojega nastanka u slovenskome industrijskom gradiću Trbovlju, Laibach i dalje drži titulu jednoga od međunarodno najslavnijih glazbenih sastava poteklih iz bivših komunističkih zemalja središnje i istočne Europe.

Film Dan oslobođenja publika zagrebačkoga HNK imat će ekskluzivnu prigodu pogledati netom prije negoli film uđe u hrvatsku distribuciju zahvaljujući produkcijskoj kući Restart koja je suorganizator ovog specijalnog izdanja Filozofskog teatra.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s