Bouviju posthumno nagrada za album i izvođača

U londonskoj O2 areni sinoć je održana svečana dodela britanskih muzičkih nagrada Brit, a Dejvid Bouvi, koji je je preminuo prošle godine osvojio je posthumno nagradu za izvođača i album godine.

Nagradu je umesto Bouvija primio Majkl K. Hal, zvezda “Lazarusa”, mjuzikla zasnovanog na njegovim pesmama, a potom ju je preuzeo Dankan Džouns, Bouvijev sin. “Da Dejvid Bouvi može da bude ovde večeras, on najverovatnije ne bi došao”, rekao je Hal o neuhvatljivom muzičaru.

Organizatori Brita, britanskog ekvivalenta američkog Gremija, odali su počast Džordžu Majklu, koji je na Božić preminuo u 53. godini.

Pevačica Emili Sande osvojila je nagradu za najboljeg ženskog izvođača godine. Robi Vilijams dobitnik je nagrade za Brit “ikonu”. Nagradu za globalni uspeh osvojila je britanska pevačica Adel, velika pobednica američkih nagrada Gremi.

Priznanje za najbolju grupu otišla je u ruke indi-rok sastava “The 1975”, dok je grupa “Little Mix” osvojila je nagradu za najbolji sing godine za pesmu “Shout Out To My Ex”.

Priznanje za meunarodnog solo izvođača godine osvojio je kanadski reper i pevač Drejk (Drake), a spisku nominovanih u kategoriji najboljeg međunarodnog solo izvođača bio je i kanadski muzičar Leonard Koen, koji je takođe preminuo prošle godine.

Nagrada za najbolju stranu pevačicu osvojila je Bijonse Nouls-Karter, dok je priznanje za najbolju stranu grupu osvojio sastav “A Tribe Called Quest”.

Grupa “One Direction” osvojila je Brit nagradu za najbolji britanski video spot.

Nagradu Brit dodeljuje Britanska fonografska industrija, koja predstavlja udruženje britanske muzičke industrije. Tu nagradu su prvi osvojili legendarni Bitlsi, a medju dobitnicima se nalaze i Prins, Eni Lenoks, Robi Vilijams, Adel, Sting, Piter Gebrijel i Majkl Džekson.

danas.rs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s