Ovo je najtužnija pjesma Radioheada

Pjesma “True Love Waits” jednog od najpopularnijih alt-rok bendova na svijetu Radiohead najtužnija je u njihovoj diskografiji, zaključak je nedavno objavljenog naučnog istraživanja.

Naučnik Čarli Tompson sakupio je potrebne informacije za svoju studiju putem servisa za slušanje muzike Spotify i analizirao tekstove pjesama kako bi otkrio koja je najdepresivnija numera britanskog benda koji je inače poznat po melanholičnim djelima.

Rezultati su prikazani u vidu ocjena od 1 do 100, gdje manja ocjena znači da je pjesma tužnija, a numera “True Love Waits” osvojila je titulu najtužnije jer je po “Gloom Indexu” (u prevodu: pokazatelj tmurnosti) dobila ocjenu 1.

Ova pjesma našla se na aktuelnom albumu benda koji nosi naslov “A Moon Shaped Pool”, objavljenom sredinom prošle godine.

Nije čudno što se najtužnija numera našla na ovom inače prilično mračnom izdanju, obzirom da je dobar dio tog materijala inspirisan vezom koju je Tom Jork imao sa dugogodišnjom partnerkom Rejčel Oven, koja je krajem prošle godine preminula nakon duge borbe sa kancerom.

Oven i Jork su bili u vezi 23 godine i imaju dvoje djece zajedno, a raskinuli su u avgustu 2015.

Tompsonovo istraživanje pokazalo je da je pjesma “15 Step”, sa albuma “In Rainbows”, najpozitivnija numera Radioheada, dobivši maksimalnu ocjenu 100.

vijesti.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s