Uspjeh bugarskog radija sa starom muzikom

Javni bugarski radio BNR, prisiljen da zbog cijene autorskih prava emituje muziku staru više od 70 godina, doživio je neočekivan uspjeh i dobio veći broj slušalaca jer Bugari sada ponovo slušaju zaboravljene komade klasične, džez i stare narodne muzike.

Radio BNR od početka ove godine emituje pjesme Glena Milera i komade baroknog kompozitora Antonija Vivaldija jer zbog visokih cijena autorskih prava može da emituje samo djela kompozitora umrlih pijre više od 70 godina, kada ta djela postaju javno dobro.

Bugarski radio je na taj način dobio više slušalaca i sada je treći najslušaniji radio, poslije privatnih radio stanica.

Radio je imao sudski spor sa udruženjem Mjuzikautor (Musicautor) koje je tražilo poskupljenje autorskih prava za 250 odsto, odnosno na 500.000 leva (250.000 evra) godišnje.

U toj zemlji čiji su radio-talasi zasićeni svakakvom ponudom, Radio BNR je doživeo skok slušanosti za 20 odsto u januaru, saopštio je staistički Institut Ipsos.

Udio tog radija na tržištu je porastao sa 13,7 na 16,5 odsto, te je NBR prešao sa četvrtog na treće mjesto, iza dvije privatne radio-stanice.

Nova uređivačka politika programa muzike je, naravno, obradovala starije stanovništvo Bugarske čija su skoro trećina stanovnika penzioneri.

Ali, BNR je osvojio i slušaoce drugih generacija koji su se obradovali delima bugarske i strane pop-muzike, među kojima i Mocarta, Vivaldija, čak i fokstrotu koji ih podsjeća na prabake i pradeke.

To potvrđuju pohvale na društvenim mrežama, pune poruka ohrabrenja nacionalnom radiju.

Generalni direktor Radija, Aleksandar Velev, potvrdio je da je iznenađen uspjehom prinudne promjene programa.

“Zbog tog rezultata, preispitaćemo naš muzički program da bismo više uzeli u obzir ukus publike”, rekao je on.

vijesti.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s