Intervju – Slobodan Stojanović Kepa

Bubnjar Slobodan Stojanović Kepa o novom bendu i albumu.

Spektakularnim koncertom u novosadskom “Firči tink tenk studiju”, grupa “Kepa i slobodni duhovi”, koja neguje muzičku baštinu legendarnog “Smaka”, potvrdila je epitet nove atrakcije na srpskoj rok sceni.

Autor: S. Bajić

Bubnjar “Smaka” Slobodan Stojanović Kepa (67), uz gitaristu Mihajla Stojanovića Fafu, basistu Jovana Jovanovića Zmaja i predivan vokal Ane Popović, razgalio je Novosađane žestokom svirkom, vrativši se na bis na insistiranje publike.

– Meni se svira – kaže Kepa za naš list. – Srećom, upoznao sam tri bisera koji su mi najveća inspiracija. Obradili smo pesme “Smaka”, što je veoma teško, jer su odavno zaživele. Namera nam je da budemo drugačiji a ne da pokvarimo te stvari.

* Kako ste se našli?

– Imao sam operaciju pršljena i iz ljubavi prema muzici, iako sam dešnjak, “prebacio” sam se na levu ruku. Krenulo je slučajno sa gitaristom Fafom, Točkovim učenikom, koji je rastao uz “Smak” i poznaje repertoar. Ana je pevala prateće vokale u “Smaku”, a Zmaj je sjajan basista.

* Posle 70 koncerata po Srbiji, na redu je album?

– Krajem decembra u kragujevačkom pozorištu snimili smo uživo koncert. Zadovoljni smo zvukom, sada miksamo i očekujemo da će album da izađe za dva do tri meseca. Biće to dva albuma sa po 10 pesama i zvaće se “Zaveštanje 1” i “Zaveštanje 2”.

* A šta je sa “Smakom”?

– “Smak” je za mene svetinja. Borisovom smrću, prestao je da postoji. Završili smo na dostojanstven način, najvećim koncertom na Ušću 2015. godine. Boris je umro i to je bio kraj. Ja sam podvukao crtu pod stare dane, jer je muzika, pored porodice, moja jedina ljubav.

SREBRNA MEDALjA ZA ZASLUGE

Bubnjar Slobodan Stojanović Kepa je od rodnog Kraljeva nagrađen Oktobarskom nagradom i zvanjem počasnog građanina, a drugo priznanje, Srebrnu medalju za zasluge, primio je na Dan državnosti od predsednika Nikolića.

– Ponosan sam i čast mi je – rekao nam je Kepa. – Točak, Zoran i ja smo primili posthumni orden i za Borisa, i predaćemo ga njegovoj majci. Ako zaživi Muzej “Smaka” u kragujevačkom Domu omladine, svakako da će ordenje tamo biti izloženo.

novosti.rs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s